Article 12 Questions and Answers APWU/USPS

The Article 12 Questions and Answers, dated May 18, 2005, are provided as a resource
for the local administration of the National Agreement. Jointly prepared by the APWU
and the Postal Service, these Questions and Answers provide a mutually agreed
explanation on how to apply Article 12 of the contract to excessing issues.

If a dispute arises, the local parties should use the Article 12 Q & A’s in conjunction with
the APWU/USPS Joint Contract Interpretation Manual (JCIM) to determine if the issue is
addressed and resolve the dispute in accordance with the JCIM and the Q & A’s.

The Article 12 Q & A’s will be updated with additional material as necessary. We
encourage you to use the Article 12 Questions and Answers in conjunction with the JCIM
to foster more professional working relationships.

/ William Burrus
Chief Human Resources Officer President

and Executive Vice President American Postal Workers
U.S. Postal Service Union, AFL-CIO

May 18, 2005



U.S. Postal Service — American Postal Workers Union, AFL-CIO
Questions and Answers
Concerning Article 12 Excessing
May 18, 2005

Q1. How are employees identified for excessing?

Al. Clerk craft employees holding senior qualified duty assignments are identified
for excessing based on their craft, pay level, and seniority. Employees holding best
qualified duty assignments are identified for excessing based on their seniority in
their best qualified position title.

Maintenance craft employees are identified for excessing based on their installation
seniority and occupation group. Motor Vehicle craft employees are identified for
excessing by their craft seniority and position designation. Please check the
appropriate collective bargaining agreement for information on excessing of other
crafts represented by the APWU.

Q2. May only full-time regular employees be excessed?
A2. No. Part-time regular and part time flexible employees may also be excessed in

their separate categories.

Q3. What happens to employees who do not occupy a duty assignment in a section
(e.g. unencumbered/unassigned, light/limited duty same/other crafts who were placed
in the section), when excessing from a section?

A3. They will be removed from that section prior to excessing of employees who
occupy duty assignments in the section.

Q4. Is an employee’s light or limited duty status considered in excessing situations?
A4. No. An employee in a light/limited duty status will be excessed in the same
way that employees in a full duty status are excessed, based on the pay level of the
duty assignment that they hold and their seniority. They will receive reasonable
accommodation if necessary in their new duty assignment/installation.

Q5. An employee is receiving saved grade after being excessed into a lower pay
level duty assignment. Which pay level does the employee occupy for future
excessing?

AS. The level of the employee’s present duty assignment as indicated on the
employee’s PS Form 50.

Q6. Is the Postal Service required to minimize impact on regular work force
employees prior to excessing?

A6. Yes. In order to minimize the impact on employees, to the extent possible, all
casuals working in the affected craft and installation will be separated prior to making
mvoluntary reassignments. Also, to the extent possible, part-time flexible employee
work hours will be reduced. There is an obligation to separate casual workers if
doing so would yield sufficient hours to establish a regular full time duty assignment:
that is eight hours within nine or ten hours, the same five days during a service week.



Q7. Does attrition in the impacted work location reduce the impact?
A7. The Postal Service will count attrition in the impacted work location, if it occurs
in the identified wage level after the notice of excessing is provided to the union.

Q8. Will the Postal Service provide advance notice to the impacted employees prior
to excessing?

A8. Yes. When excessing employees from the section and/or craft within the
installation, the Postal Service will provide reasonable notice at the local level. When
excessing outside of the installation, the Postal Service will provide the impacted
employees with a minimum of 60 days notice, if possible.

Q9. What notice will the Postal Service provide to the Union?
A9. The Union will receive six (6) months advance notice when possible. For
automation based excessing the union will receive a minimum of ninety (90) days

advance notice.

Q10. How are placement opportunities for impacted employees identified?

A10. The Postal Service will provide the APWU Regional Coordinator with a notice
of intent to withhold residual vacancies in which to place impacted employees. A
residual vacancy is a duty assignment that goes unbid, and remains after assignment
of unencumbered employees and activation of retreat rights. In the Clerk Craft, when
a duty assignment is identified as residual, the local manager will give the local union
president a written notice that the duty assignment is being withheld pursuant to

Article 12.

Q11. How many duty assignments will be withheld?

All. A sufficient number of residual duty assignments will be withheld to place
impacted employees. Maintenance and Motor Vehicle craft residual vacancies in
wage level PS-3 and below may be withheld if necessary. Maintenance and Motor
Vehicle craft residual duty assignments PS-4 and above will only be withheld if an
identified impacted employee meets the minimum qualifications for that withheld

duty assignment.

Q12. How will the Postal Service determine which impacted employee is placed in a
withheld residual duty assignment?

A12. Impacted employees will use their seniority to select a withheld duty
assignment for which they meet the minimum qualification(s). Minimum
qualifications are usually the requisite entrance examination, a driving license
(including a Commercial Driving License-CDL where necessary), an experience
requirement, or a demonstration of a skill (e.g. typing). Please check the
qualification standards to determine the minimum qualifications for a particular

position.



Q13. If employees are being excessed from more than one installation within a close
geographic area at the same time, which employees will select first from the listing of
withheld duty assignments?

Al13. Area management and the APWU Regional Coordinator will meet and
determine the appropriate method to be used for selection from the list.

Q14. Can an impacted employee be placed in a withheld duty assignment in a
higher pay level?

Al4. Animpacted employee may be placed in a withheld duty assignment in the
same or lower pay levels. An APWU represented employee impacted by a REC
closing or by CFS changes may be placed in a higher pay level withheld duty
assignment in APWU represented crafts.

Q15. What is the pay level for placement of an impacted employee receiving saved
grade (clerk craft only)?

A15. The pay level for placement is the pay level the employee is presently being
paid. That is the saved grade pay level. For example, a Mail Processing clerk PS-5
receiving saved grade PS-6, may be placed in withheld duty assignments from PS-6
and its equivalent or lower (clerk craft only).

Q16. Can an employee volunteer to replace an impacted employee?

Al6. Senior non-impacted employees in the same wage level, craft, status (FTR-
PTR-PTF) and installation may elect to take the place of a junior impacted employee
and be excessed. In the clerk craft these volunteers will retain their seniority and
status however they will not receive retreat rights and will be unable to exercise their
seniority for for bidding purposes for 180 days in the gaining office. In the
maintenance craft the volunteer will take the seniority of the impacted employee that
they replace. In the motor vehicle craft the volunteers will take their own seniority in
the same wage level and position description.

Q17. Can an impacted full time regular employee decide to remain in the installation
by voluntarily converting to PTF status?

A17. Yes. Each impacted FTR may decide to remain in the installation as a PTF
and will retain their craft seniority. If they do this there is no increase in the overall
PTF work hours available for the PTF pool, in fact there will be a reduction due to
Article 12 prerequisites. Additionally, a FTR who voluntarily converts to PTF status
will not have retreat rights. This opportunity does not apply to the maintenance craft
at this time where PTF positions do not exist as of April 6, 2005.

Q18. Do PTF hours worked in withheld duty assignments count toward
maximization?

Al18. No. However, PTF’s must be working in withheld positions for their hours to
be excluded from the terms of the maximization MOU.



Q19. May the Postal Service withhold PTF vacancies?
A19. Yes. Article 12 allows the Postal Service to withhold PTF vacancies when
excessing PTF’s or when closing an independent installation.

Q20. When an employee is excessed into a different craft within the same
installation does that employee receive retreat rights?

A20. No. That employee must return to their former craft upon the first available
residual vacancy. If the first available residual vacancy is in a lower wage level, the
returning employee will receive saved grade.

Q21. If an employee is excessed into a different craft in a new installation do they
have to return to their former craft upon the first available vacancy?

A21. No. Employees excessed into a different craft outside of the installation have
retreat rights and may return, but are not required to return, to their former craft and
former installation.

Q22. What does the term installation mean?

A22. An installation is the composite of the work areas and/or facilities in which
employees may use seniority to bid. An installation may be made up of a post office,
P&DC, BMC, stations and branches, etc..

Q23. What will be the seniority of an impacted employee excessed into a different
craft?

A23. The contract of the gaining craft/union will determine the employee’s
seniority.

Q24. May a senior non-impacted employee volunteer for placement in withheld duty
assignments outside of their craft?

A24. Involuntary cross craft reassignments within the installation are not available
for senior non-impacted volunteers. Senior non-impacted employees may volunteer
for placement in withheld duty assignments outside their craft and outside of the
installation within the same wage level and status (FTR,PTR,PTF).

Q25. What happens to vacant duty assignments once the Postal Service has withheld
a sufficient number of residual vacancies to place impacted employees?

A25. The Postal Service will not withhold more residual duty assignments than are
necessary to place all impacted employees. The Postal Service may substitute
residual duty assignments to the withheld pool that are closer to the impacted office,
or residual duty assignments within the same craft. The Postal Service will release
residual withheld duty assignments not needed. These withheld duty assignments
will be released for PTR bidding, PTF preference, or transfers where applicable.

Q26. How will non-impacted employees become aware of the opportunity to replace
an impacted employee?

A26. The Postal Service will post a notice on official bulletin boards. The
notification will include a listing of the withheld duty assignments.



Q27. How far can an impacted employee be excessed?

A27. The Postal Service will attempt to place impacted employees as close to their
present work location as possible, but the impacted employee will be placed as far as
necessary to find a residual withheld vacancy.

Q28. Who is eligible for relocation benefits?

A28. An impacted employee, or a volunteer in place of an impacted employee, may
be eligible for relocation benefits as indicated in Publication 164 if “your new
position meets the 50-mile rule as defined by IRS regulations”. Employees should
check with their personnel office to determine eligibility.

Q29. If excessing from a section occurs while a clerk is serving a bidding restriction,
is the bidding restriction waived for purposes of the in-section bidding pursuant to
Article 12.5.C.4.c?

A29. The employee would not be subject to the bidding restriction as such in-section
bidding is controlled by Article 12, not Article 37.



